Vallitseva tilanne on mahdollistanut tai oikeammin sanottuna pakottanut meidät ottamaan käyttöön uusia tapoja tehdä töitä ja luopumaan vanhoista tavoista. Kaiken ”turhan” karsiminen, siirtäminen tai kokonaan peruminen on aiheuttanut työpaikoilla extratyötä samalla, kun epävarmuus painaa takaraivoissa joka hetki. Mutta onneksi olemme joustavia ja sopeutuvaisia, emmekä lakkaa keksimästä vaihtoehtoisia keinoja tehdä töitä tai pitää yhteyttä toisiimme. Toivottavaa olisikin, että kun tämä kaikki tästä vielä palautuu ennalleen, emme kuitenkaan luopuisi kaikista näistä hyvistä uusista ja innovatiivisista keinoista työpaikoillamme.
Työpaikan luovat ratkaisut
Lähes jokaisella työpaikalla on siirrytty työskentelemään kotoa käsin ainakin sellaisissa tehtävissä, joissa se on mahdollista. Etätyössä työnteko sujuu yhtä helposti kuin toimistollakin ja tarviset vain ergonomisen työpisteen, tietokoneen ja puhelimen. Videopalaverit, webinaarit ja muut vastaavat mahdollistavat työnteon ja yhteydenpidon paikasta riippumatta. Nyt ei myöskään tarvitse siirtää palaveria, jos joku ei pääse fyysisesti paikalle, sillä kukaan ei ole paikalla, vaan tavoitettavissa digitaalisesti. Aivan mahtavaa! Nyt, kun etätyöstä on tullut uusi normaali, emmekä tapaa niin usein fyysisesti kasvokkain kuin ennen, voisimmeko jatkaa näin myös myöhemminkin, kun tilanne rauhoittuu? Tarvitsemmeko oikeasti kaikkia fyysisesti läsnä toimistolla vai voisiko yritys siirtyä pienempiin toimitiloihin ja säästää vuokrakuluissa, kun osa työntekijöistä työskentelee jatkuvasti etänä?
Myös asiakastapaamiset pystyy yhtälailla hoitamaan kasvokkain videopuhelun avulla ja näyttämään samat presentaatiot kuin muutenkin. Aikaa ei kulu siirtymiseen paikasta toiseen, joka tehostaa työpäivää entisestään. Tämän ajan pystyy hyödyntämään tuottavaan työntekoon ja toisiin asiakastapaamisiin.
Voiko myös HR toimia etänä?
No ilman muuta voi! Se vaatii vain ajattelutavan muutosta, jota jo nyt olemme tehneet monien työtehtävien etätyöjärjestelyiden osalta. HR:n perustehtävä on tukea liiketoimintaa henkilöstön kautta ja olla myös läsnä työntekijöiden keskuudessa. Riippuu täysin yrityksestä, mikä HR:n rooli siellä on, että kuinka usein HR:ää kaivataan fyysisesti paikalle. Kaikki se työ, mitä HR tekee ja mikä ei näy muille, voidaan hoitaa täysin etänä. Samoin yhteydenpito sähköpostilla, puhelimella ja videopuhelulla onnistuu vaivattomasti. Ja kun HR:ää tarvitaan oikeasti paikalle, sekin luonnollisesti onnistuu. Koronatilanteen vuoksi aika monikin työtehtävä on onnistuttu muuttamaan etätehtäväksi, joten miksi ei myös HR? Uskon, että aika alkaa olla sopivan kypsä myös tälle mahdollisuudelle. Joissakin yrityksissä ollaan tämän suhteen otettu jo seuraava askel ja koko HR-toiminto työskentelee etänä ja tapaa toisiaan silloin, kun työ sitä vaatii. Eräänkin kansainvälisen yrityksen henkilöstöjohtaja avasi tätä minulle ja mainitsi, että hänelle on samantekevää, missä HR sijaitsee, kunhan työt hoituvat. Tässä yrityksessä esimiehet hoitivat mallikkaasti osastonsa henkilöstöasiat ja HR puolestaan tuki esimiehiä muiden hallinnollisten ja strategisten tehtäviensä lisäksi. Ja näin toimittiin siis jo ennen koronaa. Kun HR rakentaa yritykselle omalta osaltaan vankan perustan työnteolle ja mahdollistaa työssä suoriutumisen, jaksamisen, onnistumisen ja kehittymisen, ei HR:n välttämättä joka päivä tarvitse näyttää naamaansa työpaikalla.
Muutetaan siis vallitsevan tilanteemme haitat hyödyiksi eikä anneta sen lannistaa meitä. Ja ennen kaikkea yritetään pysyä positiivisina!