Loman loppu

Osalla meistä alkaa olla jo lomat niin sanotusti lusittu ja töihinpaluu on ajankohtainen ja ahdistava ajatus. Miten loma voikaan aina kulua liian nopeaan? Jos et pitänyt kaikkea lomaasi kesällä, jää sinulle jotakin hyvää, mitä odottaa. Toisia taas loman loppuminen ei harmita juuri ollenkaan, sillä on kiva saada arkinen rytmi päiviin ja nähdä työkavereita, joita ei ole nähnyt kenties moneen kuukauteen. Miten töihinpaluun saisi tuntumaan mahdollisimman kivuttomalta? Jos positiivinen ajattelu ei auta, niin kannattaa kokeilla vaikkapa seuraavia asioita huumoria unohtamatta! Seuraavaan lomaan kun taitaa kulua vielä jokunen päivä!

1. SÄHKÖPOSTIN PERKAUS

Sinulle on luultavasti kertynyt ”muutama” sähköposti lomasi aikana ja jollet ole niitä aina välillä lomallasi lueskellut, määrä saattaa tuntua suurelta. Ainakin ensimmäinen loman jälkeinen työpäivä kuluu luultavasti pelkästään sähköpostisuman purkamiseen. Tämä onkin loistavaa ajanvietettä: deletoi suoraan kaikki mainokset ja muut vastaavat, jolloin lukemattomien viestien määrä laskee jo kivasti. Ja jos et jaksa vielä jutella työkavereidesi kanssa, niin voit hyvällä omatunnolla uppoutua sähköpostiisi päiväksi tai pariksi.

2. EI PALAVEREJA

Ellei kukaan ole vielä ehtinyt varaamaan kalenteristasi aikaa palavereille, niin varaa itse omasta kalenteristasi pari ensimmäistä päivää vaikkapa juuri sähköpostien purkua varten. Näin saat rauhassa käydä läpi lukemattomat meilit, eivätkä ne paina koko ajan takaraivossa.

3. KUULUMISTEN VAIHTO

Kuulumisten vaihto loman jälkeen on ehdottomasti parasta, mitä ensimmäisinä työpäivinä saa ja kuuluu tehdä. On kiva kuulla toisten lomista ja samalla myös kertoa omista lomatouhuistaan. Kahvitauot kuluvat näin mukavasti keskustellen. Mutta jos tosiaan et ole vielä juttutuulella, katso kohta 1.

4. LOUNASTAUOT

Jos aikataulu suinkin sallii, lähtekää työkavereiden kanssa ulos lounaalle. Näin työpäivät saavat mukavan breikin ja pääsette ulos aurinkoon syömään, vähän niin kuin lomallakin.

5. TEHTÄVIEN PRIORISOINTI

Jos sinua kauhistuttaa heti alkuunsa tekemättömien töiden määrä, niin kannattaa priorisoida tehtävät ja aloittaa helpoimmasta päästä, mikäli voit. Just do it -työt saa nopeasti tehtyä alta pois, ja TO DO -lista lyhenee silmissä. Mahdollisen lomaltapaluuahdistuksen määrä pienenee samassa suhteessa.

6. KÄYTÄ LIUKUMIA

Jos sinulle on kertynyt liukumia ja töissä on vielä hiljaista, niin tee lyhyempää päivää. Nuku aamulla pidempään tai lähde aikaisemmin töistä, niin työpäivät eivät tunnu niin pitkiltä ja ehdit nauttia kesäpäivistä.

7. TEE ETÄNÄ

Jos etätyökiintiö ei ole vielä täynnä ja työsi sallii niiden tekemisen, niin tee pari ensimmäistä päivää mökiltä tai kotoa etänä. Tämä jos joku on pehmeä lasku takaisin töidentekoon. Mutta jos etätöitä tuli tehtyä ennen lomaa riittävästi, niin toimisto saattaa tuntua houkuttelevammalta vaihtoehdolta. Valitse siis oman fiiliksen mukaan.

8. OLE ARMOLLINEN

Muista olla itsellesi armollinen. Kukaan ei ole 100% tehokas ensimmäisenä päivänä lomalta palattuaan, sillä aivot ovat vielä lomamoodissa ja saatat olla unohtanut, mitä ennen lomaasi olitkaan tehnyt. Ota rauhallisesti ja aloita niistä kivoimmista ja helpoimmista tehtävistä. Työtehosi palautuu kyllä entiselleen lähipäivien aikana.

9. KESÄ EI OLE VIELÄ OHI

Vaikka lomasi loppui, niin kesä ei ole vielä suinkaan ohi ja kauniit päivät jatkuvat parhaimmassa tapauksessa alkusyksyyn asti. Ehdit siis tehdä vielä yhtä ja toista! Jotta säästyt mielipahalta, älä katso toisten lomapäivityksiä somessa. Ja koska töissä aika kuluu yhtä nopeaan kuin lomallakin, niin pian häämöttää jo uusi loma!

TSEMPPIÄ!

Lisää lukemista: